Nieuwbouw recreatiewoning a/d Veneweg Wanneperveen

Referentie van opdrachtgever Dhr. C. Bongers.

Het bedrijf ‘Boes + Kok’ heb ik in 2012 leren kennen toen ik een architectenbureau zocht voor het ontwerp van mijn te bouwen (streekgebonden) huis aan de Ronduite (Overijssel).

De reden dat ik Boes + Kok benaderde was dat ik gehoord had dat zij soortgelijke projecten naar tevredenheid hadden uitgevoerd. Direct na het eerste gesprek hebben we al een aantal door hen ontworpen huizen bezocht en deze stonden mij erg aan. Dus ik vroeg hen een offerte uit te brengen voor het ontwerp. Dirk-Jan (Boes), (een van de mede-eigenaren van Boes + Kok) meldde toen al direct dat ik er met het ontwerp niet was, want er moest ook vergunning worden aangevraagd. En dat was een proces dat minimaal een half jaar in beslag zou nemen. Zij hadden gelukkig veel ervaring met het aanvragen van vergunningen, dus ik vroeg hen de aanvraag en de begeleiding van de vergunning ook in de offerte op te nemen. De (vaste) prijs van de offerte was zeer schappelijk, dus ik besloot al snel met hen in zee te gaan.

Zij maakten een ontwerp dat volledig overeenstemde met mijn wensen, maar vroegen ook aan de gemeente of dit ontwerp een goede kans van slagen had (om een mislukte vergunningsaanvraag te voorkomen). Na het groene licht van de gemeente werd de aanvraag ingediend en deze werd (na een half jaar wachten) gelukkig ook goedgekeurd.

Toen begon de volgende fase, de aanbesteding van de bouw. Om een goede aanbesteding te kunnen doen, bevalen Boes + Kok een STABU bestek aan, want zonder bestek zou je de aanbiedingen niet met elkaar kunnen vergelijken. Dat leek mij een duidelijk argument. Wat ik me echter niet had gerealiseerd was dat er dan eerst nog vele keuzen moesten worden gemaakt. Onder andere de keuze van de stenen, kozijnen, deuren, sanitair, vloeren, dakbedekking, etc. etc. Gezien het feit dat ik van al deze zaken weinig verstand heb, besloot ik Boes + Kok te vragen een offerte te maken het bestek, inclusief de gehele bouwbegeleiding. Ook deze offerte was voorzien van een schappelijke prijs, dus ik hoefde er niet lang over na te denken.

Bij het opstellen van het bestek hielpen Boes + Kok mij met de vele keuzen. Ook vergezelden ze mij bij het bezoek aan verschillende leveranciers van bouwmaterialen om stenen, deuren etc. uit te zoeken. Tijdens het aanbestedingstraject vergeleken Boes + Kok de verschillende offertes met elkaar en al snel werd de aannemer gekozen met de beste prijs-prestatie-reputatie verhouding.

Boes + Kok hielden tijdens de bouwfase het project scherp op lijn. Er werden 10 bouwvergaderingen gepland en tijdens deze bouwvergaderingen werden de agenda’s en notulen punt voor punt nauwkeurig nagelopen. Ook controleerden Boes + Kok regelmatig de voortgang en de kwaliteit van de bouw. Het huis staat er nu en het voldoet ruimschoots aan mijn verwachtingen. Daarnaast is de hele bouw zeer voorspoedig verlopen en het hele project is binnen de begroting gebleven. Naar mijn volle overtuiging is dit voor een belangrijk deel te danken aan Boes + Kok. Hun motto is “Bouwplannen? Het begint op papier” en ik realiseer me nu dat dat helemaal klopt.

Het ontwerp, waarvoor ik in eerste instantie naar Boes + Kok ging, beslaat maar een fractie van de hoeveelheid papier die nodig was om alles vast te leggen (vergunning, bestek, aanbesteding, bouwvergaderingen). Ik kan Boes + Kok dan ook van harte aanbevelen als een all-round bouwbureau aan wie je een volledig bouwproject volledig kan toevertrouwen.

Cornelis Bongers, 21-08-2014, Krimpen a/d IJssel