Ed van der Elskenhof, Almere

Ed van der Elskenhof, Almere

Aan ons de taak om voor deze ‘on’-Nederlandse woonvilla – gelegen in Parc Domenic te Almere – een totaal ontwerp te vervaardigen voor een totaalrenovatie inclusief een forse uitbreiding. De straat waarin deze kenmerkende villa staat, wordt gekenmerkt door de grote dakoverstekken met haar Frank Lloyd Wright uitstraling. Kenmerkend zijn ook de grote “lawns” voor dit type woningen, de voortuinen zijn volgens Amerikaans model aangelegd.

Het nieuwe ontwerp / renovatieplan voorziet in een riante onderkelderde uitbreiding en modernisering van de huidige woning, op de begane grond opent de villa zich naar de prachtige tuin en de rustige groene omgeving.  De oorspronkelijke bungalow, van één bouwlaag met kenmerkende ‘toren’ blijft de basis vormen voor het totaalplan echter het oppervlakte is bijna verdubbeld (mede door het toepassen van een kelder).

De buitenzijde is grotendeels opnieuw opgetrokken en geheel samengesmolten met de jongste uitbreiding. Door afwisselend dichte vlakken en grote glazen puien toe te passen, tezamen met ruime overstekken en andere kenmerken van de neomoderne architectuur, voegt de villa zich naadloos in de sfeer van de villawijk.Door de gehele woning compleet te renoveren en zo het dak en de begane grondvloer extra te isoleren wordt het energieverbruik verder beperkt. Extra duurzaamheid én comfort wordt bereikt door toepassing van diverse huidige moderne technieken.

De riant woonkeuken is rondom voorzien van beglazing én te openen ramen. Dit geeft een bijzondere sfeer rondom de eettafel, hier lopen dan ook het binnen- en buitenleven in elkaar over. Aansluitend aan de leefkamer bevindt zich een veranda, deze biedt beschutting en warmte, en vormt een tussenzone van het binnen- en buitenleven. De villa ligt mooi centraal op het perceel, door de aanpassingen en uitbreiding van de woning kan hier nu optimaal gebruik van worden gemaakt.

Misschien denkt u; Waar ken ik deze woning toch van?

Deze Villawijk is gebruikt als set voor de serie “Nieuwe Buren” op basis van het gelijknamige boek van Saskia Noort.