Ruxveenseweg – Steenwijk

Ruxveenseweg – Steenwijk

Medio 2017 aan ons bureau de opdracht om een ontwerpplan te maken voor het nieuwe bedrijfspand van voormalig BOVAG Autobedrijf van het jaar ‘Autobedrijf Marco van Beek’.

Het gebouw zal worden gerealiseerd op een A-locatie aan de rand van Steenwijk. De locatie is gelegen nabij de kruising van Ruxveense- en Zuidveensweg, waarbij de kavel toegankelijk is vanaf de parallelweg.

Een belangrijk onderdeel van het totaal ontwerptraject vormde ook de landschappelijke inpassing. Het inrichtingsplan is opgesteld door landschapsdeskundige Twan Flokstra, het terrein wordt geheel streekeigen ingericht waarbij ook nog eens een forse waterpartij zal worden aangelegd.

Deze unieke zichtlocatie aan de rotonde en het nieuwe water, vroeg om een zorgvuldig ontworpen bedrijfspand. Wij hebben middels intensieve studies met opdrachtgever een fraai ontwerp gemaakt en hiermede een toonaangevend beeld proberen te creëren voor de Zuidzijde van bedrijventerrein Groot Verlaat.

Het bedrijfspand met haar zichtbare showroom is gepositioneerd richting de beide wegen, hierdoor ontstaan er gevoelsmatig twee voorgevels, door in de plattegrond de schuin weglopende rooilijn te volgen krijgen de gevels van het gebouw een eigentijdse bijzondere vorm en sluit het prima aan bij de morfologie van het plangebied.

Het ontwerp voorziet in een eigentijdse en toegankelijke ruime ‘warme’ showroom, werkplaats, magazijn, kantine en kantoren. Het bedrijfspand zal worden opgebouwd uit staalconstructie met kenmerkende houten elementen en een gevelbekleding met veel uitstraling.

Door het toepassen van grote kenmerkende vliesgevels zal de showroom goed zichtbaar zijn vanaf de buitenzijde. Bij een premium autobedrijf met meerdere exclusieve merken moet er een evenwicht worden gezocht tussen het ontwerpen van één gebouw en de wens om de merken met hun eigen identiteit in het gebouw goed zichtbaar te maken.

Autobedrijf Marco van Beek (voorheen Gert Ruinemans) is nu nog gevestigd in Thij bij Steenwijkerwold en bestaat sinds 1939. Het pand zal medio 2019 in gebruik worden genomen.