Vosjacht 8e – Giethoorn

Vosjacht 8e – Giethoorn

Wijdse vergezichten, ruimte en rust kenmerken Waterresort Bodelaeke op een steenworp afstand van het tot de verbeelding sprekende dorp Giethoorn en gelegen in het 6.000 hectare grote Nationaal park De Wieden. Hier vormen plassen, rietlanden, moerasbossen, natte weilanden en ander natuurgebied de omgeving.

Voor mensen die hun persoonlijke droomhuis willen realiseren zijn er 8 kavels beschikbaar voor de bouw van een vrije sector vrijstaande woning.  Aan Boes + Kok de fraaie opdracht om voor één van deze kavels een modern huis te ontwerpen.  De opdrachtgever was op zoek naar zijn droomhuis op deze unieke locatie.

Het ontwerp kenmerkt zich in een tweetal heldere volumes welke doormiddel van een glazen tussen lid met elkaar verbonden worden. Een hedendaagse vertaling van de huidige bebouwing aan de Beulakerweg welk karakter vertoont van een ‘wegdorp’, de bebouwing volgt ook hier de parcellering van het landelijke lint.

Deze woning bestaat uit vrij gesloten volumes welke zich openen naar het achterliggende landschap. Door de prominente raampartijen zijn er vanuit de woonkamer, keuken en eethoek eindeloze vergezichten over het prachtige waterlandschap van het Nationaal Park.

Door diverse toepassingen van houten lamellen ontstaat een bijzonder spel van licht en zicht. Met wit stucwerk ter hoogte van de markante schoorsteenpartij, de zwarte pannen en het naturel  houtgebruik geeft het materiaalgebruik een robuuste uitstraling welke passend is in de directe omgeving.

Bij dit ontwerp is gekozen om optimaal gebruik te maken van de zuidoriëntatie mede hierdoor is ervoor gekozen de linkerzijde van de woning dicht langs de erf-grens te plaatsen. Hier bevindt zich de garage en de bijkeuken die door middel van een transparant tussen-lid verbonden wordt met het hoofdgebouw.

Doordat de hoofdgebouw op deze wijze is gepositioneerd leent het prominente dakvlak op het zuiden zich uitermate voor zonne-energie verwerving. Dit heeft mede – naast de thermische schil en het gebalanceerde installatieconcept – geresulteerd in een coëfficiënt met betrekking tot energiezuinigheid van deze woning welke ruim onder gestelde norm is.