Ontwerpplan

Een decennia bouwplannen!

admin on 24/09/2020

Jubilerende Boes + Kok zien nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden

Door: Erik Driessen

“Speerpunt van dit kabinet was deregulering, maar in tien jaar tijd hebben wij de hoeveelheid regels alleen maar zien toenemen”, verzuchten Dirk-Jan Boes en Melvin Kok van het jubilerende Boes + Kok B.V. in Vollenhove. Andere zorgpunten hebben ze ook: “Nieuwbouwwoningen dreigen volstrekt onbetaalbaar te worden en het Rijk heeft de oplossing nog niet gepresenteerd.”

Het is misschien een wat somber begin van een jubileum, glimlachen ze in hun coronaproof gemaakte kantoor. En dat terwijl daar ondanks de zorgen niet direct aanleiding voor is. In tien jaar tijd bouwden de ontwerpers een goede reputatie op in de wijde regio. Hun belangrijkste kracht: “Verbeelden van bouwplannen, met oog voor mooie details, waarbij we tussendoor de opdrachtgevers door een woud van regels loodsen. Wat klanten voor onmogelijk houden, toch mogelijk maken. De juiste balans hierin vinden is het mooiste van ons vak”, vertelt Emmeloorder Kok.

Prestigieuze projecten

Het Omgevingsrecht is ook één van hun specialisaties. Ze verzorgden ruim duizend vergunningen. Jaarlijks werken ze aan ongeveer 130 projecten: woningen, bedrijfspanden, bestemmingsplannen en verbouwingen. Van kleine aanpassingen tot prestigieuze projecten. “Landgoed Wellerwaard, autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk, De Lindenhof Lodge in Giethoorn en de herontwikkeling van de laatste fase Binnenhaven in Vollenhove”, noemt Boes wat eyecatchers op. Momenteel werken ze onder meer aan een nieuw gezicht voor het Smedingplein in Emmeloord.

De stap naar zelfstandigheid heeft kortom tien jaar lang goed uitgepakt. Zorgelijke ontwikkelingen zien ze ook in de achteruitkijkspiegel. “Met het jaar neemt rondom projecten het aantal ‘rapportjes’ toe. Van de dereguleringsambities van Rutte op dit gebied merken we weinig. Ook met de nieuwe Omgevingswet en de aanstaande Wet kwaliteitsborging neemt vermoedelijk de druk op de markt alleen maar verder toe”, verwacht Boes. Hierdoor kunnen ze door de aanstaande wetswijzigingen met hun kennis en ervaring juist nog meer het verschil maken voor hun opdrachtgevers.

Spreekwoordelijke alarmbel

Ze luiden de spreekwoordelijke alarmbel voor een andere ontwikkeling. “Voor de doelgroep modaal is nieuwbouw inmiddels haast onbetaalbaar geworden, we zijn bang dat ook modaal-plus volgt. Bouwkosten stijgen, bouwgrond wordt duurder en de eis van bijvoorbeeld gasloos bouwen heeft de prijs nog eens aanzienlijk opgestuwd. Als je een woning laat bouwen, staat deze veelal ‘onder water’. Voor deze situatie moet een oplossing komen!”

Boes legt een lijvig boekwerk op tafel. Aan de binnenkant tientallen pagina’s vol prachtige schetsontwerp van veelal nieuwe woningen. Hij wil er de veranderingen in tien jaar mee duidelijk maken. “Tien jaar terug waren opdrachtgevers onder de indruk van deze aquarel impressies. Tegenwoordig bieden we de mogelijkheid om met een 3D-bril virtueel door hun nieuwe woning te lopen. Dit decennium is de techniek enorm geïnnoveerd.” Kok met een lach: “Bij ons volgende jubileum, komt het project vermoedelijk uit de tafel naar boven en stap je zo je woning binnen. Lijkt me prachtig.”

Geen festiviteiten

Plannen voor het tienjarig jubileum staan voorlopig in de ijskast. Uitbundigheid past niet in deze coronaperiode. De jubilarissen kijken vol vertrouwen naar de komende jaren. “Voor ons blijft borgen van de kwaliteit heel belangrijk. Dat is ook de reden dat we geen ambities voor uitbreiding van ons bureau hebben. Bel je met Boes + Kok B.V., dan krijg je Boes of Kok aan de telefoon. Een opdracht aannemen en die doorschuiven naar een bureautje verderop, past niet bij ons. Wij willen zelf onze opdrachtgevers optimaal terzijde staan. Dat is nou net het leukste van ons werk.”