PROJECT INFO

MODERNE WOONBOERDERIJ, BLANKENHAM

Ons bureau heeft een totaalplan voor de vervangende nieuwbouw van een boerderijwoning op een prachtige plek aan de rand van de voormalig Zuiderzee gelegen aan de Blokzijlerdijk in Blankenham.

De planvorming komt voort uit een zorgvuldige analyse van de plek voor wat betreft dijk en terp en haar omliggende kolk. Functioneel en efficiënt ruimtegebruik gecombineerd met een duurzaam karakter, passend in het landschap heeft geresulteerd in een ensemble van twee volumes, waarbij de totaalopzet een verwijzing is naar de voormalige terpboerderij naar de huidige tijdsgeest.

Met ook oog voor een herkenbaar onderscheid tussen voorhuis en achterhuis met een gebruikelijke hiërarchie tussen de twee volumes met een zekere mate van verfijndheid en detaillering. Zowel de opzet als de vorm refereren naar de omgeving, als afgeleide van de voormalige boerderij en in verwijzing naar het agrarische gebied met schuren in de omgeving.

Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hout, in de gevelbekleding worden er verschillende detailleringen gebruikt om accenten te leggen. Zo onderscheiden de volumes zich van elkaar door horizontale en verticale bekleding. Ook zijn er verschillende kozijndetails gebruikt; verdiept, vlak en verzonken.

In het gehele ontwerp staat de beleving van het landschap centraal. Door de grote glazen puien rondom wordt de verbinding met buiten versterkt, aan de waterzijde wordt deze met een uitgebouwde tuinkamer geaccentueerd.

  • Opdrachtgever: Particulier
  • Ontwerp & vergunningmanagement: Boes + Kok B.V.
  • Aannemer: Rook Bouw B.V.
  • Installateur: Boxum Installatietechniek B.V.
  • Gemeente: Steenwijkerland